Spektakulære naturopplevelser både opp og ned.
Hos oss møter du ansatte som går på topptur og som kan utstyret de selger. På vinteren er det høy aktivitet på randoneeski blant de ansatte, og det gjenspeiler seg i kunnskapen om randoneeski. For å finne frem til det riktige utstyret i “utstyrsjungelen” trenger du noen tips og triks på veien som kan hjelpe deg til å velge riktig utstyr for ditt behov.
Hvorfor velge randoneeski?
Turer på randoneeski er en fantastisk aktivitet som flere og flere får øynene opp for. Heldigvis! Du opplever flott natur samtidig som kroppen er i aktivitet. Vi møter mange i butikken som ønsker å bevege seg fra fjellski over til utstyr som er bedre tilrettelagt for å bestige fjell, samt gi en god opplevelse på vei ned igjen. Og der kommer randoneeski inn i bildet. Vi har et stort utvalg randoneeski til salg som du kan se her.
Hvor bør du gå?
Her har vi samlet masse tips og råd for toppturen. Du finner også mange andre turtips for turer med randoneeski hos vår lokale samarbeidspartner DNT Lillehammer. Husk å sjekke forholdene til hvor du skal før selve turen. Vi anbefaler deg å sjekke både Varsom og RegObs. Det er viktig med god planlegging før du begir deg ut på topptur med randoneeski, både hvis du skal gå en tur i slakt terreng, og hvis du skal bestige en brattere, mer utfordrende topp. Norge er som lagd for randoneeski og vi i butikken er ofte på tur. Ikke nøl med å spørre oss om hvordan forholdene er eller turtips!
SNØSKRED
Når man skal på randoneetur er det viktig å ha kunnskap om skred og ikke minst terrenget du skal på tur i. I tillegg til dette er det er minimum å ha skredsøker/mottaker, søkestang og spade.
SKIPAKKER
Det kan være vanskelig å sette sammen sin egen pakke om du er nybegynner eller selv for de mer erfarne. Derfor har vi satt sammen flere ulike pakker for å gjøre det enklere for deg!
Hvordan kle seg for turer på randoneeski?
Med riktig bekledning blir turer på randoneeski fine friluftsminner du kan ta med deg resten av livet.
På turer med randoneeski, som på andre turer, er det viktig å kle seg riktig. Og riktig bekledning består gjerne av flere lag:
Pakke sekken på randoneetur
Skredutstyr
Det er viktig å ha med seg det som trengs til kameratredning i et eventuelt snøskred. Det vil si sender/mottaker, en god spade og søkestang. Husk å sjekke at utstyret fungerer før selve turen med randoneeski, og øv deg før du drar på tur. Turer med randoneeski kan innebære en risiko for å bli tatt av et snøskred. Her gjelder det å kunne bruke utstyret godt og hjelpe vedkommende så fort som mulig. Sjekk gjerne Varsom for å lære mer om skred og sjekke status på fjellet. For å ferdes trygt på randoneeski må du ha respekt for fjell og snø.
Kart og kompass
Kart og kompass må alltid være med når du ferdes ute i naturen. Hvis du går mye i fjellet med randoneeski, kommer du til å oppleve dager med dårlig sikt og uvær. I slike situasjoner er det ekstra viktig med godt orienteringsverktøy.
Vindsekk eller fjellduk
En vindsekk eller fjellduk er alltid greit å ha i sekken når du skal på tur med randoneeski. Med det kan du beskytte deg en stund hvis du trenger å spise lunsj eller hvile i le. Hvis ulykken skulle skje når du er ute på tur med randoneeski, er vindsekken til stor hjelp og vil øke sjansen til å overleve før hjelpen kommer.
Førstehjelpsutstyr
Førstehjelpsutstyr bør alltid være med til både store og små skader.
Varme votter/hansker
Ta med gjerne to par, slik at du kan bytte hvis det ene paret blir vått.
Hjelm
Du må huske at skikjøring med randoneeski er en aktivitet som innebærer stor fart i nedkjøringen, og gjerne gjennom mye utsatt terreng. Hjelm er derfor viktig å huske å ta med på turer med randoneeski.
Sportstape/gorillatape og multiverktøy
Randoneeski og bindinger tåler utrolig mye, men problemer kan likevel oppstå. Derfor er det viktig å ha muligheten til å fikse småting underveis.
Helningsmåler eller kompass med helningsmåler
På randoneeski er det viktig å vite hvor bratt terrenget er.
Generelt
– Ekstra ulltrøye
– Buff eller ekstra lue
– Fellevoks. Fellevoksen blir raskt din gode venn som gjør at fellene glir godt og ikke trekker til seg vann. Voksen kan også brukes til å hasteimpregnere hansker eller annet.
De fleste bratte turer med randoneeski byr på behov for ekstrautstyr:
Isøks: Et helt nødvendig verktøy når vi skal bevege oss i bratt terreng og med varierende forhold med is, stein og snø.
Stegjern: Her finner vi mange forskjellige modeller. Det er viktig å velge den som passer best til turens krav.
Skarejern: Når det blir både bratt og skare, kan fellene begynne å glippe. Da er det fint å kunne bruke skarejern.
Tau: Noen meter med tau til hjelp i redningssituasjon eller nedfiring.
Vi kan også finne konkurranseformer innen randoneeski, noe som blant annet ble innlemmet i NSF 1. januar 2011. I randoneerenn er det alltid fellesstart (utenom sprint), og det konkurreres mot klokka. Løperne bruker feller når de går opp, så blir disse tatt av på toppen før man kjører ned igjen. I de bratteste partiene i løypa er det lagt inn tekniske partier hvor man skal ha skiene på sekken og løpe oppover med staver. Det er opp til arrangøren å kreve mer eller mindre teknisk utstyr for å sikre en trygg konkurranse. Det er alltid påbudt med skredutstyr, ekstra klær, fløyte og vindsekk.
Det finnes forskjellige konkurranseøvelser innen randoneeski som for eksempel sprint, individuell, lagkonkurranse, stafett og vertikal. Du kan lese mer om det på skiforbundet sin hjemmeside om randonee. Det diskuteres om dette er en idrettsgren som skal være med i
OL Beijing i 2022.
Randoneesporten, også kalt skimo, er veldig populært i Europa. Et av de største eventene er «La Pierra Menta». Det er en lagkonkurranse som starter i de franske alpene. Det er 4 etapper fordelt på 4 dager med total stigning på 10.000 høydemeter og med flere topper på 2.000 og 2.600 m.o.h. Vinneren er det første laget som kommer med sine to lagkamerater i mål. Det ligger stor prestisje i dette eventet blant folk som enten satser hardt på randonee eller som bare er interessert.
Det finnes mange aktuelle områder i Norge for å dra på randoneeski. Det nærmeste området til Lillehammer er Jotunheimen, og ikke mye lengre unna finner vi Hurrungane, Sunnmøre og Romsdal. Per Morten er vår toppturspesialist, og er kjent i mange fjellområder her i landet. Han kommer gjerne med gode forslag til de som trenger noen turtips. Vi har også en del bøker som kan være til hjelp hvis du trenger inspirasjon til turmål, mer kunnskap om snø og fjell, oversikt over alle 2000m topper i Norge eller et kart av et konkret område. Du kan sjekke vårt “tur-bibliotek” her!