Truger

Slider

Bruk av truger er en morsom og praktisk måte å komme seg frem på i ulendt terreng. Truger kan brukes til mye. Enten du ønsker å gå korte rusleturer i nærområdet, komme deg til og fra hytta uten å falle gjennom snøen, eller du skal på langtur med tung sekk – vi har truger for alle de ulike formålene.

Kontakt oss gjerne eller stikk innom vår fysiske butikk.
Email: butikk@lillehammersport.no
Tlf: 61270430
Storgata 86, 2615 Lillehammer

VÅRT UTVALG AV TRUGER

Husk staver!

Truger

En morsom aktivitet med lav terskel

Har du noen gang prøvd å gå i dyp snø uten truger? Da synker du rett ned, og noen ganger forsvinner hele underkroppen din i snøen. Det å skulle gå flere kilometer i snø opp til livet er en øvelse for spesielt interesserte. Vi andre foretrekker litt enklere fremkommelighet.

Med truger har du en større overflate som vekten din spres på slik at du kan flyte på toppen av snøen i stedet for å synke ned i den. Trugene øker snøens bæreevne for din vekt og lar deg fint vandre av sted oppå snøen. Rett og slett genialt!

Historien om truger går flere tusen år tilbake i tid, like langt tilbake som skienes historie. Jegere og fangstfolk fra Asia så på hvordan dyrene beveget seg rundt i snøen for å lage nye løsninger. Derav kom ideen om å lage noe som gjorde det lettere å forflytte seg «oppå» snøen. Noen vil også sidestille oppfinnelsen av trugene med oppfinnelsen av hjulet! Det sier litt om viktigheten og betydningen av truger.

Først de senere årene har vi fått sansen for dette utrolige hjelpemiddelet som muliggjør utforsking av naturen på steder der det ellers ville vært umulig å gå på vinteren. Med truger kan du for eksempel gå på en vanlig skogstur også på vinteren.

De første trugene som ble laget var store og av tre. For å feste de til skoene, måtte man spenne de fast med et tau, og trugene hadde nok lettere for å sitte løst på. I dag er trugene helt annerledes, heldigvis kan vi nok si. Både form og materiale har gjort truger til et fremkomstmiddel som egner seg for både store og små. Fra opprinnelig å ha truger som lignet på en tennisracket er truger i dag ovale, lette og med gode bindingsløsninger for hver og en.

De siste årene har truger blitt veldig populært, og det skjønner vi godt. Det er vel strengt tatt også på tide når vi tar i betraktning genialiteten bak oppfinnelsen. Truger lar deg fortsette med vandring gjennom hele vinteren hvis du ønsker. Og det er ikke mye å lære for å kunne gå med truger, i motsetning til med ski: Hvis du kan gå, kan du gå med truger!

For å komme i gang med truger trenger du noen vinterturklær, og truger selvfølgelig. Men hvilke truger bør du kjøpe? Hvordan vet du hvilken størrelse du trenger? Og hvor mye koster dem? Det skal vi hjelpe deg med å finne ut av her.

Med den økte populariteten truger har fått, følger det også en velkjent jungel av utvalg: det finnes utrolig mange forskjellige truger fra ulike merker der ute. Og man kan trygt si at det er forskjell på kvaliteten. Vi gir deg en oversikt over ulike truger, og starter med de enkleste trugene.

Du har kanskje hørt om begrepet «hyttetruger»? Eller kanskje ikke? Hyttetruger er et samlebegrep for særdeles enkle truger som ikke koster all verden. De egner seg stort sett kun for å gå frem og tilbake til hytta, gitt at hytta ligger noen få hundre meter fra bilen. Det kan være de perfekte truger for deg som ikke har lyst til å bruke trugene til noe annet enn et transportmiddel til og fra et bestemt sted. Noe særlig lengre enn til hytta er ikke disse trugene laget for, men for noen er det et perfekt bruk. Og da kan hyttetrugene være perfekte for deg!

Tar vi steget opp fra hyttetrugene er det raskt mye å velge mellom.

Truger for flatt terreng

Hvis du planlegger å gå på truger i et område med flatt terreng eller som eventuelt har noen små åser, bør du velge et par allsidige truger. Til dette formålet vil vi anbefale truger som slår hyttetruger i kvalitet. En truge som vil passe supert til dette er Tubbs Frontier truger(Frontier dame, Frontier herre). Det er en enkel truge, men med vesentlig bedre bindinger og kvalitet på materialet enn hva man får i en typisk hyttetruge. Frontier truger har en god binding det er lett å komme inn og ut av, og den fungerer på akkurat samme prinsipp som alle andre Tubbs-truger.

Den har også gode klør eller pigger under selve foten og du sitter derfor godt på underlaget selv om det skulle bli litt kupert eller isete.

Frontier fås både til dame og herre. Med slike truger får du alt det en hyttetruge har, men du kan også nyte noen turer rundt i området uten å irritere deg over at trugen sitter dårlig på foten eller ikke har grep på underlaget.

Truger for fjell og kupert terreng

Det neste steget opp er truger som er beregnet på enda mer kupert terreng, bratte fjell og mer is. Dette er truger som er lettere og mer solide enn de foregående trugene, og disse kan du ha i lang tid. Trugene i dette segmentet har også ofte nyere funksjoner enn grunnleggende truger.

Hælløfter er et eksempel på en slik funksjon. En hælløfter (les om hælløfter) er en løsning som gjør at du kan sette fast hælen på et høyere nivå slik at det er jevnere å gå i bratt terreng. Foten får avlastning og det er lettere å gå opp. Disse bindingene er mer avanserte og gir derfor god komfort. På slike truger er det også gjerne stegjern foran og bak, og du har dermed et enda bedre grep på underlaget i bratt og ulendt terreng.

Innenfor denne kategorien har vi trugene Tubbs Wilderness og Tubbs Mountaineer.

Wilderness trugen er en virkelig god truge du kan ha i lang tid. Sammenlignet med Frontier-trugen har Wilderness en binding av litt høyere kvalitet. Den sitter bedre, har kraftigere stegjern samt hælløfter som kan vippes opp for avlastning om det skulle bli bratt.

Mountaineer er toppmodellen til Tubbs. Det er solide truger med kraftig stegjern både foran, bak og på siden. Den har også hælløfter slik som Wilderness-trugen, men den har en annen type binding. Bindingen på Mountaineer gjør at du sitter enda bedre både i trugen og på underlaget, og den motvirker isdannelse på selve bindings-anordningen. Dette er trugen for deg som virkelig vil komme frem hvor som helst.

(Her ser man forskjellen på stegjernene til Frontier, Wilderness og  Mountaineer.)

Truger for Løping

De siste årene har også løpetruger blitt stadig mer populært. De fleste som løper med truger, løper på fast snø. Når du løper på fast snø har du ikke det samme behovet for truger med god bæreevne som skal hindre deg i å falle gjennom snøen. Du trenger med andre ord mindre bæreevne, og disse trugene er derfor vesentlig mindre enn hva du ville brukt i løsere snø. Løpetruger har heller ikke like store stegjern som andre truger. De har også en asymmetrisk form så trugene ikke slår for hvert steg du tar. Bindingene på disse trugene er ofte veldig behagelige fordi du bruker lettere fottøy enn hva du har i tradisjonelle truger.

Truger til toppturer

De fleste som går toppturer vil ha nedoverkjøringen, og da er det ikke nødvendigvis truger som er ønsket fremkomstmiddel. Det er derimot noen som vil kunne ha god nytte av truger på topptur:

Ettersom trugene har blitt bedre og lettere med årene, har også snowboard-kjørere fått øynene opp for truger. Nå er det bare å feste brettet på sekken, slenge på seg et par truger og sette av sted oppover fjellet. Plutselig kan snowboarderne henge seg på toppturgjengene som går på randoneeski (til randonee) eller fjellski (til fjellski).

Jakt og friluftsliv

Truger til jakt har blitt brukt i tusen år og det er nok det mange forbinder med truger. Mange naturfotografer og andre friluftsmennesker foretrekker truger fordi det åpner muligheten for å komme seg til steder der det ellers ville vært tilnærmet umulig å komme til i løpet av en lang og snøfull vinter.

Når du skal velge deg truger til jakt eller friluftsliv anbefaler vi truger som er ganske store, gjerne 30 eller 36 tommer. Dette avhenger selvfølgelig på din egen vekt, og størrelse på eventuelle våpen og sekker. Det er totalvekten som blir avgjørende for hvilke truger du bør velge. Som oftest går du på steder der det er mye snø og kupert terreng. Da har trugenes flyteevne mye å si for hvor effektivt du kan gå.

Hva gjelder kvalitet på truger så bør du velge en truge som tåler en del bruk og håndtering. Er du glad i jakt og friluftsliv er du gjerne mye ute, og da bør du ha truger du kan stole på. Du trenger truger som tåler påkjenninger og slitasje over tid. Vi anbefaler Wilderness eller Mountaineer truger for jakt.

Type Truger

Truger i aluminiumsramme er lette og sterke, og er ovale av form. Den ovale formen gir mer plass til støttende «terrassebord» som er festet til rammen. Det skal sies at disse terrassebordene heldigvis er litt mindre enn de vi bygger terrasser med. «Terrassen» kan være laget av plast, belagt nylon, uretan, PVC-belagt polyester eller syntetisk gummi. Jo dyrere truger, jo mer slitesterke terrassebord har de.

Sammensatte truger har et hardt terrassebord som danner den ytre rammen, men disse er mer skoformet. På hardpakket snø er de litt mer støyende enn andre materialer fordi de ofte er laget i en form for plastikk eller kompositt.

Størrelse

Truger kommer i forskjellige størrelser for å gi riktig mengde bæreevne til din vekt og størrelse. Generelt er bredden lik på truger, men de har ulik lengde avhengig av hvor stor bæreevne du trenger. Lengre truger gir bedre bæreevne, men de er samtidig mindre manøvrerbare. Det gjelder derfor å finne den rette balansen mellom ønsket bæreevne og hvor manøvrerbar trugen er.

Det er ingen fasit på hvem som skal ha hvilken størrelse på truger. Det avhenger av i hvilket terreng du skal gå mest. Er det et sted der det vanligvis er mye løs og luftig snø, bør du gå for lengre truger.

Hvis du skal du gå der det er isete, mer hardpakket våt snø eller på høyfjellet der det ofte er veldig forblåst og kompakt snø, bør du gå for mindre truger som ikke har like god bæreevne, men som er desto mer manøvrerbare.

Når du skal velge truger er det ikke alltid enkelt å vite eller tenke seg til hvor stor truge du skal velge. Som en retningssnor har alle produsenter sin anbefalte vekt i forhold til størrelsen på trugene. Du må huske at vekten du går etter ikke kun er hva du selv veier, men hva totalvekten vil være med vinterklær, sko og utstyr.

Et annet parameter å ta med i valget er din egen høyde. Generelt er kvinner kortere enn menn og da kan en for stor truge føles klumpete og lite egnet til tur. Bredden på trugene er så og si lik, så her spiller lengden på trugene inn. De trugene som er store i dag har blitt lengre for å kunne være litt smalere.

Truger er laget til dame og herre, men du velger den trugen som passer best for deg uavhengig av hvilken modell den opprinnelig er laget for. Det finnes fortsatt noen unisex truger, men stadig flere truger er laget for hvert kjønn.

Den største forskjellen på dame- og herretrugene er bindingsstørrelsen. Kvinner har ofte mindre føtter enn menn, og det vil ikke være ideelt å lage en binding som passer alle størrelser. Det vil gå utover komforten på bindingen. Derfor er det laget en binding som er mindre og smalere for at de skal sitte godt på mindre sko. De fleste trugene til damer er merket med «W» og har en binding som går fra skostørrelse 35 til 42. For herrer er størrelsesspekteret fra 40 til 47.

De mest vanlige størrelsene på truger er 21, 25, 30 og 36 tommer, men det kan variere noe avhengig av produsentene. For hardpakket snø er 21 og 25 tommer nok for de fleste. Skal du derimot begi deg ut i områder med mer løssnø anbefaler vi 30 og 36 tommer. Til syvende og sist kommer det an på tiltenkt bruk og hvor mye vekt som skal flyte oppå snøen.

Hælløfter

HHvis du har tenkt til å gå mye i oppoverbakker vil du sette pris på hælløfter. I utgangspunktet er en hælløfter en liten stang som du kan vende opp slik at du kan hvile hælene på den. Det gir leggene en pause samtidig som du får mer kraft nedover i tråkket. Du må huske å legge ned hælløfterne når du går på flata, hvis ikke blir det veldig ukomfortabelt. Du finner hælløftere på mer avanserte truger som f.eks Tubbs Wilderness og Tubbs Mountaineer.

Er det vanskelig å gå med truger?

Mange lurer nok på om det er vanskelig å gå med truger. Det er det ikke. Det er så enkelt at alle som kan gå på bena, kan gå med truger. Det føles kanskje litt rart i starten: det er en litt annen måte å gå på. Men når du har vent deg til å ha trugene på bena, har du fått et nytt fremkomstmiddel.

Når du går med truger må du løfte bena litt høyere enn du vanligvis gjør. Det er heller ikke dumt å bruke staver sammen med truger. Da får du enda bedre balanse. Skal du gå i nedoverbakke med truger kan det være lurt å ha balansepunktet eller tyngdepunktet litt bak.

Staver til truger

Staver til truger kan være lurt. Da får du med deg mer av kroppen samtidig som det er fint å ha noe å holde balansen med. Det fungerer fint å bruke vanlige skistaver med truger, men til litt mer avansert bruk anbefaler vi teleskopstaver med snøtrinser på. Da synker ikke stavene like lett under hvis du skal gå med ruger i løssnøen.

Sko til truger

Hvilke sko skal man bruke til truger? Det beste er å bruke noen gode vintersko eller fjellsko som er solide og stødige, spesielt til de større trugene. Til de mindre trugene kan du bruke lettere sko, men det avhenger selvsagt av hva du skal bruke trugene til. Går du mest på fast snø kan du bruke lette gore-tex sko. Uansett hvilke sko du velger å bruke, kan det være lurt å bruke gamasjer slik at du slipper å få så mye snø i skoa.

Miljøvennlig

Truger et perfekt framkomstmiddel for å oppleve naturen tett på også vinterstid. Du trenger ingen skismurning, ingen maskiner som skal brøyte og preppe løyper og ingen som bestemmer hvor du skal gå. Du legger igjen et veldig lite miljøavtrykk når du går der og koser deg i naturen utenom allfarvei.

Lek med truger

Unger elsker å ha det gøy i snøen, og med truger får de en fleksibilitet som gir utrolige muligheter til en ny type lek i snøen. Det er også en fantastisk effektiv og morsom treningsaktivitet. Det er kun fantasien som stopper deg i å kunne leke og ha det gøy på truger. Alle barn bør få oppleve gleden og friheten som du får når du utfordrer og utforsker snøens muligheter.

Ta med barna ut om kvelden med hodelykt. Det er en fin måte å komme seg ut på i mørket, og dere kan gå hvor dere vil. Det blir en ny opplevelse for alle, og barna kommer til å synes det er veldig morsomt. Dette et fint alternativ til for eksempel en joggetur eller skitur.

Trening med truger

Er du lei av å gå i ferdig preppede skiløyper eller gå i brøyta og oppmerkede løyper? Eller kanskje du ikke er noe glad i å gå på ski generelt, og syns det er masete med smøring? Da kan truger være noe for deg!

Truger åpner opp for trening der du ellers aldri kunne ha trent på vinteren. Hele marka kan være din treningsarena. Du slipper å gå den samme runden hver bidige gang. De siste årene har det også flere steder kommet opp oppmerkede ruter for truger. Disse er gjerne satt opp av lokale ildsjeler på frivillig basis.

Kjør til et egnet sted eller ta på trugene utenfor dørstokken og trask i vei på steder andre ikke kommer til.

Det er mange helsemessige fordeler ved å velge truger. Et enkelt eksempel har du her:

– En truge veier ca 1kg, om man bruker 2 skritt per meter, løfter man 2 kg ekstra for hver meter man går.

– Når du har gått 500 meter har du altså løftet 1000kg, mer enn om du bare gikk med støvler

 – Går du med en hastighet på 4,8 km i timen, benytter truger og staver, forbrenner du 600 cal/timen. Dette er det dobbelte av om du har samme fart og går med joggesko.

– Aktiverer alle kroppens store muskelgrupper

Våre merker

I dag har vi primært Tubbs sine modeller. Etter hvert vil vi også få en del Atlas truger.

Disse to trugemerkene er markedsledende innen truger og har lang erfaring med å lage kvalitetstruger.

Har du flere spørsmål om truger er det bare å kontakte oss via chatten på nettsiden eller ringe oss 61 27 04 30.

Vi hjelper gladelig til for at du skal finne de trugene som passer deg best!