Teltvelgeren

Laget og pubilisert av og på Helsport.no


Når man oppgir telt som enmanns, tomanns, tremanns osv. som størrelse, er dette ut fra en beregning av antall liggeplasser. Hvis tre personer deler et tremannstelt, er det altså soveplass til alle, men ikke stort mer enn dette, og det blir derfor trangt med tanke på matlaging, bagasje og lignende. Det finnes også utallige liggeunderlagtyper på markedet, og det er derfor viktig å måle liggeunderlagene til den/de som skal benytte teltet. Dette fordi noen telt er kvadratiske mens andre skråner i fotenden. De fleste av Helsport sine telt har forskjellige størrelser innenfor den aktuelle serien.

På sommeren, hvor man stort sett oppholder seg mye utendørs har det kanskje ikke så mye å si, men det er allikevel viktig å tenke på at været snur fort, og det kan være greit med litt ekstra plass innvendig. På vinterstid vil vi generelt uansett anbefale å gå opp en størrelse på teltet. Dette er fordi man gjerne har mer utstyr og klær, samt større sovepose og liggeunderlag med inn i teltet. Er det tre personer som skal på tur, pleier vi å anbefale å gå for et 4-mannstelt på vinteren.

Fortelt/bagasjerom er en annen ting som påvirker størrelsen. Noen vil ikke ha det, andre vil ha flere enn ett. Her fins det mange muligheter. Vi har telt med både to innganger og to bagasjerom, til ettmannstelt med kun en inngang. Fortelt/bagasjerom kan brukes til oppbevaring av bagasje, matlaging og annet man helst vil holde ute av oppholdsrommet man sover i. Ved å holde slikt utenfor, er det kanskje også enklere å tåle litt knappere plass inne i teltet. Vinterstid kan det kanskje være praktisk med ett fortelt/bagasjerom til bagasje og ett til matlaging. Men igjen, her er det mange ulike preferanser ute og går, vi påpeker bare at det er en grei ting å tenke igjennom.

Høye telt er både praktisk og komfortabelt, men det gir også høyere vekt. I tillegg vil et høyere telt gjøre det lettere for vinden å ta tak, og det krever mer for å holde varmen inne i teltet. På en annen side er det mange som velger å bruke primus og koke inne i teltet, og da bør man minst ha 1 meter takhøyde, helst mer. Å fyre inne krever erfaring, og vi vil nok anbefale å koke ute dersom det er mulig. I alle våre telt vil du finne en advarsel om at det ikke skal fyres eller brukes åpen ild i våre telt. Vi vet allikevel at det er mange som gjør det, spesielt på lengre turer når vær og føre ikke tillater å gjøre dette utendørs. Men vær oppmerksom på at dette gjøres på eget ansvar, og utvis stor varsomhet.

Innvendig volum er altså i stor grad basert på egne komfortkrav, kombinert med hva man er villig til å bære med seg. En utfordring ved kjøp av telt, og vurdering av nettopp dette, er at det ofte ikke alltid er mulig å se teltet slått opp før man kjøper det. På våre hjemmesider, og i utvalgte butikker som har våre interaktive produktguider, vil du kunne se skissene på alle telt. Går du til en velutstyrt sportsforretning vil du trolig også, hvis det er plass nok, kunne få lov til å slå opp teltet innendørs for å få et endre bedre inntrykk.

Vekten er det enklere å vurdere. Løft, og sammenlign gjerne modeller, plasser teltet i en ryggsekk og bær det rundt i butikken. Her er det igjen helt opp til deg selv: Hvor mye er du villig til å godta at teltet veier? Vårt letteste telt har en totalvekt på kun 990 gram. Dette er ideelt for gramjegere, men til gjengjeld er det ikke det som byr på mest komfort og innvendig volum. Er du på utkikk etter et helårs-, eller vintertelt, kan man bare ved å velge et telt som veier noen få hundre gram mer få svært mye ekstra komfort – og det kan det være verd å ta med seg.

En inngang blir fort kronglete når flere er på tur sammen. Det blir fort slitsomt å krabbe over hverandre hver gang man skal en tur ut. To innganger forenkler både adkomst til teltet, men gjør også at man som tidligere nevnt kan ha bagasje ett sted, og koke mat et annet. På vinterstid er det også et poeng med to innganger når det er kraftig vind, da har man større sjanse for at den ene inngangen ligger i le om ikke annet. I kulde og vind kan man også være uheldig å ryke en glidelås. Hvis det er to innganger på teltet kan man enkelt og greit sy igjen den ene inngangen og bruke den andre.


En stormmatte er en stoffklaff på 20-25 cm bredde langs bakken, som brukes til å legge stein eller snø på for å holde teltet ekstra godt på plass i vind i dårlig vær. Vi opplever at mange har oppfatningen av at vintertelt skal ha stormmatter. Vi er ikke uenig i at stormmatter har en viktig funksjon, men vær oppmerksom på at når stormmattene er dekket helt med snø, stein etc. vil teltet bli enda tettere, noe som vil stille enda sterke krav til lufting og ventilasjon.

Still deg selv noen spørsmål, det vil gjøre valg av modell enklere:
–   Skal teltet brukes året rundt, eller kun enkelte årstider?
–   Hvor mange personer skal det være plass til?
–   Hvor mye betyr vekt opp mot innvendig volum og komfort?
–   Skal du bruke teltet mye alene (velg i så fall en konstruksjon som forenkler oppsett)?
–   Camper du mye på svaberg og annet underlag hvor plugging ikke er mulig (da bør du vurdere en selvstående kuppelmodell)?
–   Skal du koke/ lage mat inne i teltet (bruke primus etc)?
–   Ferdes du oftest i høyfjell, skog eller lavland? I høyfjellet kreves det svært vindstabile telt
–   Skal du bruke teltet på langturer vinterstid, og/eller i områder som er svært værutsatte med fare for storm, stred mm? (da bør du kun velge blant de kraftigste og mest vindstabile teltene)

 

Har du noen spørsmål, ta gjerne kontakt med oss eller stikk innom vår fysiske butikk.
Email: butikk@lillehammersport.no
Tlf: 61270430
Storgata 86, 2615 Lillehammer

HELSPORT TREK

HELSPORT SUPERLIGHT

HELSPORT PRO

HELSPORT X-TREM

TILBEHØR TELT