SOVEPOSE

LAD OPP TIL DITT NESTE EVENTYR

Søvn og restitusjon er grunnleggende for at du skal få en god opplevelse under turen din. Vårt utvalg av soveposer dekker alle bruksområder og behov man kan ha i Norge. La oss fine soveposen som passer best til deg!

Kontakt oss gjerne eller stikk innom vår fysiske butikk.
Email: butikk@lillehammersport.no
Tlf: 61270430
Storgata 86, 2615 Lillehammer

Sovepose – investering på en god natts søvn

Å sove ute i naturen kan bringe mange gode opplevelser og minner som man husker hele livet. Likevel så er det viktig å riktig utstyr med seg på tur, spesielt når det gjelder å finne en balanse mellom komfort, varme og vekt. Vi har derfor håndplukket noen av de beste produkter du kan finne i sovepose markedet. På denne måten har vi et utvalg som dekker en bredt spektrum av behov alle våre turglade kunder kan ha, uansett årstid.

Før du starter å se gjennom modeller og merker, så anbefaler vi deg å ta en egen vurdering basert på dine behov: hva skal du bruke det til, hvor kald blir du på nettene og hvor har du tenkt å bruke det mest (nærme sjøen eller opp i fjellene).
Vi har mange soveposer fra Helsport, Mammut og Mountain Equipment, i tillegg til McKinley. Våre modeller er delt i tre forskjellige kategorier som baserer seg på temperaturen du skal bruke dem i, det vil si hvor varme de er.VÅRT UTVALG AV SOVEPOSER

Velg riktig sovepose

Den første vurdering du må gjøre ved valg av en sovepose er temperaturskalaen og komforttemperaturen. Sist nevnte begrepet gjør referanse til temperaturen som er beregnet for at en person kan klare å sove på en behagelig måte med temperatur som faktor. Det er viktig å merke seg at kviner pleier å fryse fortere enn men. Derfor kan vi finne noen damemodeller på Helsport som er fylt med ekstra stoff rundt hofta og føtter for å unngå nettopp det. Som Helsport Rago. Det er viktig å merke seg at slike test er basert på at man bruker et isolerende underlag og et ulltøy.

Soveposer blir laget med en av to materialer. Den ene er dun, mens den andre er syntetisk fiber. Begge to materialer har sine fordeler og ulemper. Derfor er det viktig at du tenker gjennom på hvor skal du bruke soveposen og hva slags forhold tror du kommer til å finne.
Dun er den varmeste og mest behagelig naturlig material du kommer til å finne på soveposen markedet. Dun har en lav vekt og kan komprimeres veldig mye. Det vil si at hvis du ønsker deg en sovepose som er varm, lett og kompakt, så er dun en god alternativ. Grunnen til at eksterne forhold er så viktig ved material valg er fordi dun mister mange av sine egenskaper hvis den blir våt. Så hvis du skal på tur under våte forhold i mange dager uten mulighet til å tørke den, så da er det bedre at du starter å tenke på fiber. Fiber tåler røffere bruk og mindre tilsyn under bruk og oppbevaring. Gode eksempler på forholdene som passer best til brukt av fiber er blant annet under våt klima og om du sover under åpen himmel.


Våre merker av soveposer

Mountain Equipment

Mountain Equipment er en spesialisert brand som har blitt en av de største merkevarer i friluftsliv markedet. ME leverer kvalitetsutstyr til utstyrsnørden som setter funksjon og kvalitet først.
Mountain Equipment har lenge vært de fremste på kontroll og sporbarhet på dunet de bruker i produktene sine. En Down Codex er utviklet og implementert for å sørge for at fuglene har det så bra som mulig.
Vi liker spesielt godt Glacier modeller fra ME. Et produkt som passer utmerket godt til overnattinger under de kaldeste forholdene.

Mammut

Mammut er en sveitsisk totalleverandør til fjellklatring, friluftsliv og snøidrett. Merkevaren bre grunnlaget i 1862 som en tauprodusent. Utviklingen siden da har vært utrolig stort. Nå kan Mammut tilby deg nesten alt du trenger for å være ute i friluftslivet. Uansett om du skal klatre på sommer, på vinter, står på ski eller løper på fjellene.
Vi liker å ha Mammut blant vårt utvalg av soveposer fordi vi ser en god utvikling av produktene sine og vi mener at de passer veldig bra for de behovene kundene våre har.

Helsport

Helsport er et norsk firma som har utviklet og produsert telt siden 1957. Kontinuering utvikling sammen med dyktige turfolk og bruk av produktene i de mest krevende ekspedisjoner har gitt Helsport høy status som et kvalitetsmerke på telt. Helsport er kvalitet, også etter at soveposen er kjøpt.
Vi er beregnet som en Helsport Pro Shop, noe som betyr at vi har direkte kontakt med merkevaren og de sørger for det beste service og raske levering av varer. Vi liker meget godt Helsport sine soveposer og mener at de er blant de absolutt beste produkt valg. Uansett hvor og når du skal på tur her i Norge.

Liggeunderlag som hjelper til din sovepose å prestere

For å kunne sove godt ute i naturen, så er liggeunderlaget like viktig som selve soveposen. Liggeunderlag skal hjelpe deg å sove med mer komfort og å isolere soveposen og kroppen din fra underlaget.


De beste soveposer

En god sovepose er resultatet av forsking, utvikling, felt arbeid og material testing. Soveposer er utrolig gode og viktige verktøy for alle som vil overnatte i friluftslivet. Alt fra de som trenger bare en lett sovepose for en sommernatt ute i marka noen få kilometer hjemmefra, til polfarer som er midt i en is-ødemark og behøver det varmeste og mest avanserte teknologien for å overleve natten. Du kan finne begge to typer av produkter hos oss, pluss alle typer soveposer som det finnes mellom disse to ekstremer.
Vi er glad i å være ute i naturen, vi liker å overnatte i stedene vi kan selv velge og bestemme hvordan vår utsikt til morgenkaffe dagen etter skal se ut. Vårt utvalg av soveposer er basert på erfaringer og kunnskaper vi har samlet etter mange turer i den norske naturen. Det finnes dessverre ingen sovepose som passer til absolutt alle turer og alle forholdene. Men våre soveposer vil dekke en stor del av spektrumet.  

Tips til valg av liggeunderlag

Avhengig av hvilken overflate eller terreng skal du sove over, så må du vurdere noen eller andre modeller. Likevel, uansett årstid og sted, så anbefaler vi at du bruker et første isolerings lag (som Thermarest Z-lite eller Mammut Bamse). Dette vil kompensere for ujevnheter, isolere mot kulde fra bakken og beskytte din sovepose eller luft liggeunderlag.
Hvis du skal overnatte ute i vinterstid, så anbefaler vi deg at du investerer i et varmt luft liggeunderlag. Vi har forskjellige modeller fra merker som Exped, JR Gear, Thermarest og Mammut.  Gode liggeunderlag merker oppgir R-verdien til sine produkter. Denne verdi står for isolasjonseffekten av liggeunderlaget. Jo høyere verdi, jo varmere den er. Produktene med en R-verdi mellom 4 og 5 er de som vi kan starte å beregne til vinter bruk. Et varmere liggeunderlag skal bidra til at vår sovepose jobber optimalt og presterer på det de lover.
Hvorfor er dette så viktig? Fordi der hvor kroppen din ligger og klemmer sammen soveposen din, gjør at din sovepose mister mye isoleringseffekt. Derfor er det viktig med å hjelpe med ekstra isolering, gjerne med et godt liggeunderlag.
Selv om du har tenkt å sove i varmere temperaturer, så vil vi anbefale deg å prøve luft liggeunderlag som egner seg godt til det. Dette vil tilby beskyttelse mot din sovepose og kompensere for ujevnheter i bakken som røtter eller steiner, for eksempel.

Behandling og vask av soveposen

Vårt beste tips for å ta bare til soveposen din er å tørke den med en gang du kommer hjem etter turen. Du kan gjerne prøve å tørke den underveis på turen hvis du skal overnatte flere dager. Den beste måten å gjøre det på er ved å åpne opp soveposens glidelås, vreng soveposen og heng den over et tørkestativ, eller eventuelt med ski, staver eller over et tau hvis du er ute. Det er viktig at du gjør dette selv om du synes at soveposen ikke har blitt vått i løpet av turen. Soveposen kan ha blitt fuktig på grunn av kondens eller svette.
Etter at soveposen er luftet og tørket, så kan du pakke den ned i trekket som følger med soveposen når du kjøper den. Hvis du er eier av en sovepose laget med dun, er det viktig at du pakker inn soveposen i oppbevaringstrekket. Dette er en stor trekk som sørger for at duna i soveposen ikke blir for komprimert. Hvis dun blir komprimert over lengre tid, så vil du merke at soveposen mister sine egenskaper.
Vasking av soveposen er ikke nødvendigvis vanskeligere enn andre ting som trenges å vaske. Men merk at en sovepose trenger ikke og må ikke bli vasket for ofte. Vask soveposen din hvis du føler at det er behov for det eller hvis du merker at den har mistet sin effekt.

Vask soveposen på 40 grader i vanlig vaskemaskin med en minimal kapasitet på 7kg. Det er viktig å benytte dunvask program med lav sentrifugering. Helsport anbefaler å bruke 30% av normal mengde vaskemiddel. Det finnes noen vaskemidler laget spesielt til soveposer som kan være lurt å bruke. Du må også huske å lukke alle glidelåser av soveposen, slik at verken de eller tekstilen blir ødelagt. Etter vaskemaskinen er ferdig, kan du riste litt på soveposen og la den henge litt på et tørk rom. Tørketromles deretter med en maks varme av 50 grader. Nå er det viktig at du setter inn noen tennisballer i tørkemaskinen for å fordele dun i posen på en lik måte. Husk å les vaskeanvisningen på soveposen din for sikkerhetsskyld.

Kontakt oss gjerne eller stikk innom vår fysiske butikk.
Email: butikk@lillehammersport.no
Tlf: 61270430
Storgata 86, 2615 Lillehammer