Randoneeski

Hører du fjellet kalle?

Med mange års erfaring i fjellet med randoneeski på beina og i butikk, mener vi at vi er godt nok rustet til å håndplukke de beste skimodellene til vår skivegg. Enten om du er nybegynner eller ekspert, har vi lagt fokus på at skiene skal gi deg best mulig opplevelse på snø. Det finnes en jungel av ski der ute, vi hjelper deg mer enn gjerne til å finne den skien som passer deg best.
Sjekk også vår randoneeutleie hvis kun trenger utstyr for noen få dager. Sjekk her!

Kontakt oss gjerne eller stikk innom vår fysiske butikk.
Email: butikk@lillehammersport.no
Tlf: 61270430
Storgata 86, 2615 Lillehammer

Vårt utvalg av randoneeskiVårt utvalg av randoneeskoVårt utvalg av randoneebindingerSkredutstyrTilbehør til din neste randoneeturVåre tips til din neste randoneetur

Hos oss skal kundene få møte ansatte som går på topptur og som kan utstyr. For å finne frem til det riktige utstyret ute i “utstyrsjungelen” er det godt å få noen tips og triks på veien om man skal kjøpe seg nytt utstyr.
Randonéeski er en fantastisk aktivitet som flere og flere får øynene opp for. Man opplever flott natur, samtidig som kroppen er i aktivitet. Vi møter mange i butikken som ønsker å bevege seg fra fjellski og over til utstyr som er litt mer
tilrettelagt for å bestige fjell, samt gi en god opplevelse på vei ned igjen.

Hvis du er litt usikker på om du vil investere i randonee utstyr, så kan du prøve vår randoneeutleie her! Her har vi gode priser til utleie av K2 ski, ATK bindinger og Movement støvler. Det er meget bra allround utstyr som egner seg godt i de fleste tilfeller du kan møte i de norske fjellene. Vi har også skredutstyr som du kan leie og ta med deg til din neste tur. Du kan gjerne spørre oss hvordan dette fungerer hvis du ikke er kjent med utstyret fra før av. Det beste er at du og de andre som skal på tur trener på dette før selve turen.

Her har vi samlet masse tips og råd for toppturen: Trykk her! Du finner også mange andre turtips i vår lokale samarbeidspartner DNT Lillehammer.
Husk å sjekke forholdene til hvor du skal før selve turen. Vi anbefaler deg å sjekke både Varsom og RegObs.
Det er viktig med planlegging før du begir deg ut på topptur, både hvis du skal gå en tur i slakt terreng, men også hvis du skal bestige en brattere, mer utfordrende topp.

Det finnes mange alternativer i Norge til randoneeturer. Mange av oss som jobber i butikken er ofte ute på tur med randoneeski. Ikke nøl med å spørre oss hvordan forholdene er eller om vi har noen turtips fra området, vi deler det gjerne!
Vår butikk er regnet som en Mammut Service Point butikk, dette vil si at vi har det som trenges til å oppdatere din sender/mottaker og bytte patron av skredsekker. Hvis du er ofte ute på randoneetur og liker å ferdes i bratt terreng så vil vi gjerne anbefale deg å investere i en skredsekk. Dette utstyret øker betraktelig sjanser for at du overlever en snøskred ulykke. Vi har et bredt utvalg av skredsekker i vår butikk. Det finnes flere merker med ABS systemet, men vi satser som sagt for Mammut produkter. Mammut er en sveitsisk merke som har flere tiårs erfaring bak seg. De etablert i 2010 Mammut Alpine School. Dette er en informasjon og utdannings senter for alle som vil få mer utdanning og kunnskap om fjell, snø og friluftslivet. Mammut er en verdenskjent merke som anerkjenner seg for å levere høy kvalitet produkter. De har både skreddutstyr, tursekker, sko, teknisk klær og skalljakker og bukser.

Selv om randonee utstyret er skapt for å sikre tryggheten på turen, så er kunnskapen om hvordan man bruker utstyret like viktig. Vi vil utfordre alle å øve på forskjellige kameratredninger og å bli kjent med utstyret sitt før man faktisk går på tur.

Vi kan også finne konkurranseform av randonee. Noe som ble innlemmet i NSF første Januar 2011. I randoneerenn er det alltid fellesstart (utenom sprint), og det konkurreres mot klokka. Løperne bruker feller når de går opp, så blir disse tatt av på toppen før man kjører ned igjen. I de bratteste partiene i løypa er det lagt inn tekniske partier hvor man skal ha skiene på sekken og løpe oppover med staver. Det er opp til arrangøren å kreve mer eller mindre teknisk utstyr for å sikre en trygg konkurranse. Det er alltid påbudt med skredutstyr, ekstra klær, fløyte og vindsekk.
Det finnes forskjellige konkurranseøvelser innen randonee. Som for eksempel sprint, individuell, lagkonkurranse, stafett og vertikal. Du kan lese mer om det hos skiforbund sitt hjemmeside om randonee. Det diskuteres om dette er en idrettsgren som skal være med i OL Beijing i 2022.
Randonee sporten (også kalt skimo) er veldig populært i europa. Et av de største eventene er La Pierra Menta. Det er en lagkonkurranse som starter i de franske alpene. Det er 4 etapper fordelt på 4 dager hvor total stigning er 10.000 høydemeter med mange topper på 2.000 og 2.600 m.o.h. Vinneren er første laget som kommer med sine to lagkamerater i mål. Det ligger stor prestisje i dette eventet blant folk som enten satser hardt på randonee eller er bare interessert i det.

Det finnes mange aktuelle områder i Norge for å dra på randoneetur. Det nærmeste Lillehammer er Jotunheimen, og ikke mye lengre unna så kan vi komme fram til Hurrungane, Sunnmøre og Romsdal. Per Morten er vår toppturspesialisten og kjent i mange fjellområder her i landet. Han kommer gjerne med gode forslag til de som trenger noen turtips.
I tillegg, så har vi en del bøker som kan være til hjelp hvis du trenger inspirasjon til turmål, mer kunnskap på snø og fjellene, oversikt på alle 2000m topper i Norge eller et kart av et konkret område. Du kan sjekke vårt “tur-bibliotek” her!

Hvordan kle seg for randoneeturen?

– Ytterste lag: for kortere turer med godværsmelding er det beste tipset å kutte ut Gore-Tex og vanntette jakker! Velg heller lette, bevegelige plagg som du regulerer med tynne lag og vindtett ytterst.
– Mellomlag: ikke bruk tykke lag og IKKE bruk billig fleece og tykk ull. Det er isolasjonsjakken i sekken du regulerer varmen med. Mellomlaget bør helst bestå av ull eller polartec, eventuelt tynn kvalitetsfleece.
– Innerste lag: beste tips til det du skal ha rett mot kroppen er nettingull. Har du ikke nettingull, bør du uansett bruke ull – alltid!
– Hodet og hendene: vi anbefaler at du har en ullbuff i lomma eller på hodet, enten som ekstra lag på hodet, for å regulere i halsen eller for å beskytte ansiktet i kaldt eller vindfullt vær. På hendene bør du bruke en hanske med godt grep. I tillegg bør du alltid ha en ulliner i lomma for regulering inni hansken eller votten.Dette har du med deg i sekken

Hva SKAL jeg ha i sekken når jeg skal på randoneetur?

– Det er viktig å ha med deg det som trengs til kameratredning i et evt snøskred. Det vil si sender/mottaker, en god spade og søkestang. Husk å sjekke at utstyret fungerer før selve turen og øv deg før du drar på tur. Randoneeturer kan innebære en risiko av å bli tatt av et snøskred. Her gjelder det å kunne bruke utstyret godt og hjelpe vedkommende så fort som mulig. Sjekk gjerne  Varsom for å lære mer om skred og sjekke status på fjellet.

– Kart og kompass må alltid være tilstede når man ferdes ute i naturen. Hvis du går mye i fjellet med randoneeski, så kommer du til å oppleve dager med dårlig sikt og uvær. I slike situasjoner er det ekstra viktig med godt orienteringsverktøy.

– Vindsekk eller fjelldukk er alltid greit å ha i sekken. Med dette utstyret kan du beskytte deg for en stund hvis du trenger å spise lunsj eller hvile i le. Hvis ulykken skulle skje, så er vindsekken til stor hjelp og er noe som øker sjansen til å overleve før hjelpen kommer.
– Førstehjelpsutstyr kan være til hjelp for både store og små skader.
– Varme votter/hansker. Ta med gjerne to par, slik at du kan bytte hvis det ene paret blir vått.
– Hjelm. Du må huske at skikjøring er en aktivitet som innebærer stor fart i nedkjøringen gjennom mye utsatt terreng.

Hva BØR jeg ha i sekken?

– Sportstape/gorillatape og multiverktøy. Randoneeski og bindinger tåler utrolig mye, men problemer kan likevel oppstå. Derfor er det viktig å ha muligheten til å fikse småjusteringer underveis.
– Helningsmåler eller kompas med helningsmåler. Slik at vi kan lett sjekke hvor bratt terrenget er.
– Ekstra ulltrøye.
– Buff eller ekstra lue.
– Fellevoks. En god venn som gjør at fellene glir godt og ikke trekker til seg vann. Voksen kan også brukes til å hasteimpregnere hansker eller annet.

Hva TRENGER jeg å ha i sekken for bratte turer?

De fleste randoneeturer som går gjennom bratt terreng innebærer at vi trenger:
– Isøks. Et helt nødvendig verktøy når vi skal bevege oss i bratt terreng og med varierende forhold med is, stein og snø.
– Stegjern. Her finner vi mange forskjellige modeller. Det er viktig å velge den som tilpasser seg til turenes krav.
– Skarejern. Når det blir både bratt og skare, kan det være at fellene våre ikke gir god nok grep. Derfor er det greit å kunne bruke skarejern.
– Noen meter med tau til hjelp i redningssituasjon eller nedfiring.

Skisekker