om_sovepose

Usikker på hvilken sovepose som passer for deg og ditt bruk? Her har vi samle litt informasjon for å gjøre valget litt enklere for deg!

Søvn og restitusjon er grunnleggende for at du skal få en god opplevelse under turen din. Vårt utvalg av sovepose dekker alle bruksområder og behov man kan ha i Norge. La oss fine soveposen som passer best til deg.

Kontakt oss gjerne eller stikk innom vår fysiske butikk.
Email: butikk@lillehammersport.no
Tlf: 61270430
Storgata 86, 2615 Lillehammer


Våre merker

Mountain Equipment

Mountain Equipment et brand som har spesialisert seg til å bli en av de største merkevarene i friluftslivmarkedet. Montain Equipment leverer kvalitetsutstyr til utstyrsnerden som setter funksjon og kvalitet først.
Mountain Equipment har lenge vært de fremste på kontroll og sporbarhet på dunet de bruker i produktene sine. En Down Codex er utviklet og implementert for å sørge for at fuglene har det så bra som mulig.
Vi liker spesielt godt Glacier modellen. En sovepose som passer utmerket godt til overnattinger under de kaldeste forholdene.

Mammut

Mammut er en sveitsisk totalleverandør innenfor fjellklatring, friluftsliv og snøidrett. Merkevaren bre grunnlagt i 1862 som en tauprodusent.
Mammut sovepose, finner du hos oss fordi vi ser en god utvikling av produktene og vi mener at de passer veldig bra for å dekke flere behov som våre kunder har.

Helsport

Helsport er et norsk firma som har utviklet og produsert telt siden 1957. Kontinuerlig utvikling med dyktige tur og fagfolk og ved bruk av produktene i de mest krevende ekspedisjoner. Har gitt Helsport høy status som et kvalitetsmerke på telt og sovepose. Helsport står for høy kvalitet, også etter at soveposen er kjøpt.
Vi er stolte av å være en Helsport Pro Shop, noe som betyr at vi har direkte kontakt med leverandør. Det sørger for topp service og rask levering av varer.

Deruter

Hans Deuter grunnlag Deuter i 1898. Merket har i mange tiår vært en ryggsekk spesialist. Deuter sine ryggsekker har bevist sin kvalitet og funksjon i en årrekke og fortsatte med soveposer i samme kvalitet.

  • Gale på fjellsport: for oss betyr dette at vi gir frie tøyler til vår lidenskap for fjellet og hele tiden søker nye utfordringer som vi mestrer sammen.
  • Engasjert: for oss betyr dette at vi får flere og flere mennesker begeistret for deuter- familien ved å være tro mot oss selv og behandle hverandre med respekt . 
  • Banebrytende: for oss betyr dette at vi modig fortsetter å gå nye veier for å lede fjellidrettsutøvere verden rundt til nye høyder på en oppfinnsom og banebrytende måte.
  • Ansvarlig: for oss betyr dette å være en pålitelig partner som viser kjærlighet til naturen gjennom en bærekraftig tilnærming.


Sovepose – investeringen til en god natts søvn

Å sove i en sovepose ute i naturen, kan bringe mange gode opplevelser og minner som man husker hele livet. Likevel så er det viktig å ha med seg riktig sovepose på tur, spesielt når det gjelder å finne en balanse mellom komfort, varme og vekt. Vi har derfor håndplukket noen av de beste soveposene du kan finne i markedet. På grunnlag av dette skal du finne riktig sovepose som dekker ditt bruk. Vi har mange soveposer fra Helsport, Mammut og Mountain Equipment, i tillegg til McKinley. Våre modeller er delt i tre forskjellige kategorier som baserer seg på temperaturen du skal bruke dem i, det vil si hvor varme de er.
Før du starter å se gjennom modeller og merker, så anbefaler vi deg å ta en egen vurdering basert på dine behov:

  • Hva skal du bruke din sovepose til?
  • Hvor kald blir du på nettene?
  • Hvor skal soveposen brukes mest (nære sjøen eller opp i fjellene).

Velg riktig sovepose

Den første vurdering du må gjøre ved valg av en sovepose er rettet mot temperaturskalaen og komforttemperaturen. Komforttemparaturen i en sovepose er beregnet for at en person skal klare å sove på en behagelig måte, med tanke på temperaturen. Det er viktig å merke seg at kvinner pleier å fryse fortere enn menn. Derfor kan vi finne noen damemodeller fra Helsport som er fylt med ekstra stuffing rundt hoftene og føtter for å unngå nettopp det. Helsport Rago til damer, er en svært populær sovepose til de som ønsker en god 3-sesongs seovepose.
Det er viktig å merke seg at slike soveposetester er basert på at man bruker et isolerende underlag, det er på den måten en sovepose kommer til

Dun eller syntetisk fiber?

Soveposer blir laget to forskjellige fyll. Den ene er dun, mens den andre er syntetisk fiber. Begge materialene har sine fordeler og ulemper. Derfor er det viktig at du tenker godt i gjennom hva soveposen skal brukes til og til hvilke forhold.
Dun er det varmeste og mest behagelige materiale du finner i soveposer. Dun har lav vekt og kan komprimeres mye. Det vil si at hvis du ønsker deg en sovepose som er varm, lett og kompakt, så er dun et godt alternativ til tørre forhold. Grunnen til at eksterne forhold er så viktig å ta med i vurderingen er fordi at dun mister mange av sine egenskaper hvis det blir vått. Så hvis du skal på tur under våte forhold i mange dager uten mulighet til å tørke soveposen, da er det bedre å vurdere syntetisk sovepose. Fiber tåler røffere bruk og mindre tilsyn under bruk og oppbevaring. Gode eksempler på forhold som passer best til bruk av syntetisk sovepose er blant annet under vått klima eller om du sover under åpen himmel.

Sovepose – kun det beste

En god sovepose er resultatet av lang forskning, utvikling, feltarbeid og testing av materiale. En sovepose er et utrolig godt og viktig verktøy for alle som vil overnatte i friluft. Fra de som kun trenger en lett sovepose for en sommernatt ute i marka noen få kilometer hjemmefra, til polfarere som tester de ytterste grenser og behøver det varmeste for å overleve natten. Hos oss finner du soveposer som passer til all type aktivitet og som strekker seg fra lavterskeltuerer til det helt ekstreme. Vi er glad i å være ute i naturen og liker å overnatte på steder som gir en deilig utsikt til morgenkaffen. Vårt utvalg av soveposer er basert på erfaringer og kunnskaper vi har samlet etter mange turer i den norske naturen.

Behandling og vask av soveposen

Vårt beste tips for å ta vare på din sovepose er å tørke den med en gang du kommer hjem etter tur. Du kan gjerne prøve å tørke den underveis på turen hvis du skal overnatte flere dager. Den beste måten å gjøre det på er ved å åpne opp soveposens glidelås, vreng soveposen og heng den over et tørkestativ, eller eventuelt ski, staver eller over et tau hvis du er ute. Det er viktig at du gjør dette selv om du synes at soveposen ikke har blitt våt i løpet av turen. Soveposen kan ha blitt fuktig på grunn av kondens eller svette.
Etter at soveposen er luftet og tørket, så kan du pakke den ned i trekket som følger med soveposen. Hvis du er eier av en sovepose laget med dun, er det viktig at du pakker inn soveposen i oppbevaringstrekket. Dette er et stort trekk som sørger for at duna i soveposen ikke blir komprimert. Hvis dun blir komprimert over lengre tid, så vil du merke at soveposen mister sine egenskaper.
Vasking av soveposen er ikke nødvendigvis vanskeligere enn andre ting må vaskes. Men merk at en sovepose trenger ikke og må ikke bli vasket for ofte. Vask soveposen din hvis du føler at det er behov for det eller hvis du merker at den har mistet sin effekt.

Vask soveposen på 40 grader i vanlig vaskemaskin med en minimal kapasitet på 7kg. Det er viktig å benytte dunvask program med lav sentrifugering. Helsport anbefaler å bruke 30% av normal mengde vaskemiddel. Det finnes noen vaskemidler laget spesielt til soveposer som kan være smart å bruke. Du må også huske å lukke alle glidelåser på soveposen, slik at verken de eller tekstilen blir ødelagt. Etter vaskemaskinen er ferdig, kan du riste litt på soveposen og la den henge litt på et tørkt rom. Tørketromles deretter med en maks varme av 50 grader. Nå er det viktig at du setter inn noen tennisballer i tørkemaskinen for å fordele dun i posen på en lik måte. Husk å les vaskeanvisningen på soveposen din for sikkerhetsskyld.


Liggeunderlag – få maks ut av din sovepose

For å kunne sove godt ute i naturen, så er liggeunderlaget like viktig som selve soveposen. Et liggeunderlag hjelper deg til å sove mer komfortabelt og med å isolere soveposen og kroppen din fra selve underlaget.

Tips til valg av liggeunderlag

Avhengig av hvilken overflate eller terreng du skal sove i, så bør du vurdere flere modeller. Uansett årstid og sted, så anbefaler vi at du først bruker et isoleringslag (som Thermarest Z-lite eller Mammut Bamse). Dette vil kompensere for ujevnheter, isolere mot kulde fra bakken og beskytte din sovepose eller primær liggeunderlaget.
Hvis du skal overnatte ute vinterstid, så anbefaler vi deg at du investerer i et varmt liggeunderlag. Vi har forskjellige modeller fra merker som Exped, JR Gear, Thermarest og Mammut.  Gode liggeunderlag oppgir R-verdien til sine produkter. Denne verdi står for isolasjonseffekten av liggeunderlaget. Jo høyere verdi, jo varmere er den. Produktene med en R-verdi mellom 4 og 5 er de vi beregner mot vinterbruk. Et varmere liggeunderlag skal bidra til at soveposen får det optimalt og presterer det de lover, med tanke på temperatur og komfort.

Hvorfor er dette egentlig så viktig?
Fordi, når kroppen din ligger og klemmer soveposen mot bakken, gjør dette at din sovepose mister mye isoleringseffekt. Derfor er det viktig å ha et godt grunnlag som hjelper til med å skape en ekstra isolering.
Selv om du har tenkt å sove ute i varmere temperaturer, vil vi anbefale deg et liggeunderlag som egner seg til det. Dette vil gi ekstra beskyttelse mot din sovepose og kompensere for ujevnheter i bakken, som røtter eller steiner.


Kontakt oss gjerne eller stikk innom vår fysiske butikk.
Email: butikk@lillehammersport.no
Tlf: 61270430
Storgata 86, 2615 Lillehammer