om_joggesko

Vi mennesker er født til å løpe. Uansett om du liker å løpe på asfalt, gruss eller sti, har vi den rette joggeskoen til deg!

Kontakt oss gjerne eller stikk innom vår fysiske butikk.
Email: butikk@lillehammersport.no
Tlf: 61270430
Storgata 86, 2615 Lillehammer


Tips til valg av joggesko

Riktig valg av joggesko er viktig for alle. Uansett hvor mye, hvor ofte og hvordan du løper. Det er mage faktorer som vil spille inn i valget av dine nye joggesko. Du må først tenke på hvor du har tenkt å løpe. Vi har fordelt vårt utvalg på asfaltsko og terrengsko. Det finnes noen joggeskomodeller som er litt hybride, det vil si at de egner seg godt til både asfalt og grus/terreng, så lenge terrenget ikke er for røff.

Gode joggesko er viktige for å ha en god opplevelse på treningsturen. Hva som er den beste joggeskoen til deg er veldig individuelt. Det er ikke nødvendigvis den dyreste som er best. Her må du se hva som passer best på foten din, og viktigst av alt, at joggeskoen føles bra når du løper. Flere gode tips til valg av joggesko og start av trening kan du finne hos Norsk Friidrett.

Terreng vs asfalt

Den største forskjellen mellom disse to kategorier er både sålen og dropp. Vi kan naturligvis finne en mer aggressiv såle under terrengsko for å sikre oss god grep på stier og steiner under varierende forhold, og spesielt når det er våt. Asfaltsko er vanligvis en joggesko som tilbyr større grad av demping. Dette er på grunn av at joggeskoen må absorbere hardere slag på asfalt.
Vekt er også noe som er annerledes mellom de to kategorier. Terrengsko pleier å være tyngre på grunn av at den krever tøffere material som tåler røff terreng. Det er også noen modeller som er vanntett med Gore-Tex. Men vi kan se en stor spektrum av vektforskjell i begge to kategorier avhengig av bruksområdet. Joggesko til konkurranser veier for eksempel 150-170 gram, både terreng og asfalt modeller.

Dropp

Dropp har vært en stadig viktig faktor for mange når det gjelder valg av nye joggesko. Men hav menes det med dropp? Det er nivåforskjellen i skoen mellom hæl og forfot. Vi kan for eksempel fine joggesko med høye dropp som for eksempel 10-14mm, noe som har vært veldig vanlig for tradisjonelle løpesko, slik at den gir god demping ved landing på hæl. Mindre dropp gjør det enklere å lande med foten under kroppen og skaper et mer naturlig løpessteg.

Vi mener at valget av dropp må bli vurdert etter din løpserfaring og aktivitets nivå. Hvis du driver å starte med løping og ikke mye bakgrunn på dette, så anbefaler vi at du velger en joggesko med høyt dropp, altså 10-14 mm. Men hvis du allerede har løpt litt gjennom tiden, så kan det være kult å prøve mindre dropp, gjerne 6-8 mm. Dette vil gi deg en andre løpefølelse og mer naturlig steg i løpet av din progresjon. Du kan også finne hos oss joggesko med lavt dropp. Disse sko er ment til raske løpeturer eller intervall / konkurranse. De er i tillegg fokusert på lettvekt og har mindre demping i sålen, noe som vil øke din følelse med underlaget og gjør at skoen responderer bedre og raskere.

Du må likevel huske at terrengsko har som regel mye lavere dropp enn asfaltsko. Dette er på grunn av at terrenget i stier og fjell er veldig varierende og vi vil ha god kontakt med underlaget hele tiden. Terrengsko pleier også å være hardere i sålen, noe som gjør dem veldig responsive og morsomme å løpe med i stier og fjell. Her trenger du ikke så mye demping fordi underlaget er mykere. Men du finner likevel noen terrengsko med mer demping enn det som er tradisjonelt. Dette er fordi disse joggesko vil egne seg bedre til lange og ultra lange distanser.

Demping og løpefølelse

Joggesko har utviklet seg mye siden 1990 og blir stadig lettere med årene. Likevel kan vi finne en hovedregel som viser at jo mer demping du vil på skoen, jo mer kommer den til å veie. Dette er noe som egentlig passer bra hvis vi tenker på bruksområder til hver type sko. Mye demping er bra for å løpe på asfalt og lange turer. At disse joggesko er tyngre er ikke en stor problem, fordi det er ikke vekt som er hovedfokus, men komfort.

Materialer

Vi kan finne joggesko som er laget i mange forskjellige materialer. Vi kan for eksempel finne ultralette materialer i mange toppmodeller fra Salomon og Nike. Dette hjelper å holde vekten til joggeskoen ned, men vi vil merke at dette stoffet blir fortere slit enn andre som er mer slitesterke, men tyngre. Gore-Tex har blitt brukt i skoproduksjon bare i noen få år. Vi finner den gjerne i joggesko som egner seg godt til sti eller fjelløping. Denne utrolig materialen vil holde deg tørr på beina og likevel la dem puste når de trenger det. Bruk av Gore-Tex går på bekostning av høyere pris og høyere vekt.

Størrelseguide

SAUCONY


MIZUNO


SALOMON


LA SPORTIVA