HENGEKØYE

TID FOR Å NYTE

Vi har et stort utvalg av hengekøyer som du kan bruke året rundt med de riktige tilbehør og justeringer. Hengekøye er et fantastisk alternativ til telt når det kommer til å sove ute. Selv om du velger å sove under åpen himmel eller om du vil beskytte deg under en tarp og med et varmt liggeunderlag, så har vi det du trenger til din neste hengekøyetur. Vi selger Ticket to the Moon hengekøyer på grunn av sin brukervennlighet, liten pakkestørrelse og god pris.

Kontakt oss gjerne eller stikk innom vår fysiske butikk.
Email: butikk@lillehammersport.no
Tlf: 61270430
Storgata 86, 2615 Lillehammer

Sjekk vår utvalg av hengekøyerHvilken hengekøye skal du velge?

Vår utvalg av hengekøyer har forskjellige størrelser slik at de kan tilpasse seg best til din neste overnattingstur. Vi vil forklare deg forskjellene på våre hengekøyer slik at det blir lettere for deg å finne fram den du trenger.

  • Ticket To The Moon minste hengekøye heter Compact og den er en liten en person hengekøy som passer best til varme netter og turer som du ikke trenger å ta med deg mye. Den er lett og bruker lite plass i sekken.
  • Hengekøyen som heter Original er den som egner seg best på alle turene uansett årstiden. Den er fortsatt beregnet som en person hengekøy, men her får du romsligere plass slik at du kan bruke både en liten liggeunderlag og en god sovepose.
  • King Size modellen er den største hengekøy vi har og den har plass til flere personer. Den egner seg godt til å dele under gode sommer kvelder. Den kan også være ekstra godt å ha med seg hvis du skal sove ute i kalde netter, slik at du har god plass til større liggeunderlag og vinter sovepose i hengekøyen din.

Tilbehør for din hengekøye

Liggeunderlag øker betraktelig komfort og varme når du er på hengekøytur. Uansett om det er sommer eller vinter, så anbefaler vi deg å bruke en type av liggeunderlag. Sjekk vårt utvalg her!

Sovepose er viktig å ta med sammen med hengekøye, uansett årstid. Hvilken type sovepose du trenger varierer på din bruksområde og behov. Vi finner den riktige til deg!


Velg hengekøye etter behov


Langtur kombinert med DNT-hytter og hengekøye

Norge er som skapt for å gå på fjellturer. Hvis du velger en rute gjennom DNT-hytter og tar med deg din hengekøye, så kan du ha mange spennende muligheter. Hvis det er fint og pent vær, så kan du finne noen trær med riktig avstand og spenne din hengekøye. Men hvis været blir dårlig og blir ikke noe godt å sove ute, så kan du sjekke inn på hytta. Sjekk gjerne DNT sin nettside for å se de hyttene de har tilgjengelig!
Hvis du absolutt vil sove ute, så er dette mulig. Da må du være forberedt og ta med deg en tarp eller dukk til å ha over din hengekøye. Samtidig, så kan det være lurt å ha med deg en sovepose foret med fiber og ikke med dun, slik at den kan tåle fuktighet bedre. Se vårt utvalg av soveposer her!

En natt i nærområdet

Du bor nærme marka eller skogen og har tenkt deg å sove bare en eller få netter ute. Hvis du vil ha med deg så lite som mulig, da må du sjekke Compact modellen. Som navnet sitt tilsier så er det en lett og kompakt hengekøye. Den passer best til varme kvelder/netter siden du har litt begrenset plass for å bruke liggeunderlag og sovepose. Den passer også meget bra hvis du ikke har tenkt å sove, men bare henge litt med venner. Likevel, så må du også vurdere Original modellen hvis du letter etter en hengekøye for å bruke året rundt. Den bruker bare litt mer plass i sekken men er betydelig romsligere

Hengekøyetur med familien

Det er lite som kan måle seg med å ta med seg familien på tur i naturen. Her vil vi anbefale deg å gå for de største modeller som King Size. Den er fin å bruke som en felles hengekøye. Både for å sove eller for å bruke som en felles sitteplass. Den har plass til 2-3 personer og en bære kapasitet av 200kg. Original modellen er også en god mulighet for at alle skal ha sin egen hengekøye, og til og med de minste, med Mini/Kids modellen. Den sistnevnte er en ekstra liten hengekøye tilpasset til de minste i huset, slik at de kan også få den følelse av å slappe av i sin egen hengekøye.

Lunsjen ute i det fri

Man trenger ikke å sove ute for å ta i bruk og nytte hengekøye. Dagsturer er også en god anledning for å spenne hengekøyene og nytte livet. Her kan du velge størrelsen ut i fra hvor mange skal på tur. Det kan være koselig å dele en hengekøye og bruke den som en slags sofa mens man spiser turmat sammen. King Size modellen kan da passe best, siden du kan ha plass til 3 personer. Men man får også plass til 2 stikker på en Original modell.


Våre turtips til din neste hengekøyetur

De finnes mange fordeler ved å tilbringe en natt under to trær. Du kan velge nesten hvilken som helst spot så lenge du har henge alternativer. Det er en magisk følelse å sove ute under stjerneklart himmel og med så mye komfort og behag som en god hengekøy og riktig utstyr kan tilby deg!

Er du er eventyrlysten, alltid på farta, vil nyte naturen og sove under åpen himmel, da er hengekøye midt i blinken for deg.
Hengekøye eller hammock som det også heter har de senere årene blitt utrolig populært blant friluftsentusiaster.
Ordet hammock kommer fra ordet hamaka som betyr fiskegarn og brukes om hengekøye på mange språk rundt om i verden. Det er ikke uten grunn at hammock brukes om hengekøye eller kommer fra ordet hamaka. De første hengekøyene så mer eller mindre ut som fiskegarn i tøy med en trepinne på tvers enden. Man ser fortsatt mange som har en slik hengekøye hengende på verandaen eller i en hagen, men som en frilufts hengekøye egner de seg ikke veldig.

Det er ikke før de siste årene at hengekøye har skutt til værs for den vanlige mannen i gata. Før var hengekøye mer enn sofa med metallramme som knirka noe sabla mye. De var åpenbart ikke veldig praktiske om man ville ta de med ut på tur, ettersom det gjerne måtte være to stykk staute mannfolk for å bære den.

En hengekøye i dag er både lett, slitesterkt og utrolig lett å sette opp. Etter å satt opp en hengekøye for første gang så skjønner du hva vi snakker om hvor lett det er. På ett minutt har du satt den opp. Sleng tauet eller stroppene rundt to trær, dra fra den ene kroken å fest den i en av løkkene, dra ut resten av hengekøya og fest kroken i en løkke på andre siden. Og så enkelt er det.
Du må kanskje finjustere litt før du er fornøyd med hvordan den henger, men så har du en hengekøye ligge godt i.

Hvorfor drasse på et stort og tungt telt, finne en egnet leirplass når du kan enkelt sette opp en hengekøye på under ett minutt. Ja, så enkelt er det faktisk. Mens du hele tiden må finne et stort nok areal til teltet og gjerne nokså jevnt underlag, så kan du finne to trær, spenne opp køye å ta deg en liten strekk.

Tarp

Vil du sove ute i allslags vær i en hengekøye er tarp helt nødvendig, da den gir ly for regn, vind og sol.
Tarper kommer i mange forskjellige størrelser og dermed vil de også variere i vekt.

Skal du f.eks på en liten tur ikke langt unna der du bor, eller like ved en bilvei trenger du ikke mer enn en presenning. Skal du derimot på lengre turer eller vil pakke lettere vil vi heller anbefale en lettere tarp som er lagd for friluftsliv, da de er vesentlig mye lettere enn hva en presenning er.
Motsetning til en presenning vil ikke en tarp være like slitesterk da den er lagd av tynnere materialer. Så det kan være lurt å ikke ha den for nærme et bål osv, da det kan komme små gnister på den. En tarp med mange hul i seg er kjipt når det pøser ned.
En god tarp for hengekøye har flere festepunkter, barduner, teltplugger og en pakkpose.
Den bør være på 2.5m x 2.5m om du skal bruke den med hengekøye. Det er viktig at den dekker hele hengekøya og utstyret du har med på turen.
Du kan henge opp en tar på forskjellige måter alt ettersom hva slags feste muligheter og hva du selv liker. Det meste vanlig er på diagonalt, da kommer du unna med en mindre tarp enn om du har den over deg som et tak eller gapahuk.

Ticket to the moon har en egen tarp som er laget spesielt for for ticket to the moon, men det funker like fint til andre typer også. De fleste tarper som er myntet på hengekøye er ofte ikke lagd for en hengekøye som er lengre enn 320cm. Har du en lengre hengekøye må du enten bruke presenning eller større og tyngre variant.
En tarp kan lett settes opp mellom to trær, skistaver, padleårer eller hva nå enn du har med deg på tur som gir litt høyde.

Ridgeline/mønesnor

En ridgeline eller mønesnor er rett og slett en snor/paracord som går fra ytterpunktene på en hengekøye for å skape slakk. Mange synes det er vesentlig mer behagelig om man ligge mer rett i en hengekøye.
Prinsippet med rigdeline er at du kan ligge mer vannrett i en hengekøye og ikke som en «banan» som de fleste gjør. Det viktige med å få en god slakk på en hengekøye er at man har sånn ca 30 graders vinkel i festet fra treet ned til hengekøya. Ridgeline som man fester fra ytterpunktene på en hengekøye skal være ca 83% av hengekøyas lengde, men man kan gjerne prøve ut litt forskjellig. Det er ingen fast fasit på akkurat det her.

Det handler mer om at du finner ut hva du selv liker er best når du ligger i en hengekøye og finner dine egne preferanser. Vi anbefaler at du henger opp din hengekøye hjemme eller i hagen å tester ut ridgeline før du drar ut på en lengre tur. Da vil du kunne lettere sett opp din hengekøye med ridgeline når du er i skogen og det blir ikke så mye knot.

Har du en ridgeline kan den brukes til å henge opp ting som f.eks en lykt eller myggnett som ikke har en egen festeanordning. Når du ikke bruker din hengekøye kan ridgelinen også brukes til å tørke klær osv.

Isolasjon

Sommeren i norge er ikke alltid så varm som man gjerne skulle ønske. På fjellet og ellers i marka kan det bli nokså kaldt om natten, selv om sola har stekt på hele dagen vil du lett kun fryse i en hengekøye.
Det hjelper lite å ha verdens varmeste sovepose da du presser all din vekt ned på soveposen under deg. Da vil ikke luften mellom fribrene/dun kunne varme deg da du ligger i en hengekøye.

Mange tenker man ikke trenger liggeunderlag eller underquilt i en hengekøye pga at man ikke ligger direkte på bakken. Det er helt feil. I en hengekøye er det kanskje enda viktigere med isolasjon under deg enn når du ligger rett på bakken. Luften under deg vil hele tiden sirkulere og dermed aldri bli varm.
Det du skal se etter når det kommer til liggeunderlag er hvor høy eller lav r-verdien er på liggeunderlaget. Vi har liggeunderlag fra exped, thermarest, mammut. Et liggeunderlag med høy r-verdi vil isolere bedre enn ett med lav r-verdi. Typisk for de med høy r-verdi er at de vil være tyngre enn ett med lavere r-verdi. Lurer du på mer om liggeunderlag kan du lese om det her.
Ett godt liggeunderlag i en hengekøye vil vi anbefale uansett årstid, iallfall om du planlegger å ligge ute i naturen.

Skal du bruke den kun som et sted å late deg på varme dager i hagen eller verandaen kan du evt. finne ett pledd eller teppe å legge under deg i din hengekøye.

For sommerbruk holder det som regel med ett enkelt liggerunderlag som ikke trenger å være oppblåsbart og at det passer i en hengekøye. Når det kommer til de kaldere årstidene i norge vil det være lurt med et liggeunderlag med høyere r-verdi, en god nattesøvn er essensielt for om du skal få en super neste dag på tur. Det kan også være lurt å sjekke hvordan det er å ligge i hengekøye med liggeunderlag før du drar ut på en lengre tur. Det er ikke alle liggeunderlag som vil passe en hengekøye optimalt. Det kan også ha noe å si hvor stor hengekøye du har, en større hengekøye vil ha bedre plass og du vil lettere få plass til et større liggeunderlag.

Ett annet alternativ til isolasjon i hengekøye er underquilt eller underdyne på norsk.
En underquilt er på en måte en sovepose du har under en hengekøye. For når du ligger i soveposen din i en hengekøye vil du med kroppsvekt klemme sammen fibrene i soveposen din, da vil ikke fibrene klare å holde på den varme lufta og du vil bli kald, selv om du kanskje er super varm på oversiden.
En underquilt fester du lett fra undersiden med to strikker på hver side av en hengekøye. Du kan også regulere varmen med at du strammer til så underquilten kommer nærmere hengekøyen, da blir du god og varm. Slakker du opp strikken så det blir litt avstand mellom din hengekøye og quilten, vil det bli kjøligere.
Vil du ha ekstra varme i en hengekøye, så kan du alltids bruke både underquilt og liggeunderlag.
Da får du to lag med isolasjon for de aller kaldeste nettene på vinteren.

Myggnetting

Sola skinner, det er vindstille og du har nettopp lagt deg godt til rette i en hengekøye for å nyte naturens vakre sider. Ut fra intet hører du en irriterende lyd som summer rundt deg. Sommeren er også høysesong for insekter og kryp som er i full gang med sine sysler. De er alle viktige for naturens syklus, men for oss mennesker føles det vel heller som en plage når vi heller vil nyte camp`n vi nettopp har satt opp.

Så hva gjør man egentlig for å slippe disse plagsomme insektene?
De fleste hengekøyer kommer i dag uten myggnett, men alle produsenter har som regel en egen variant du kan kjøpe ved siden av. Ticket too the moon sine vil passe alle fra lightgest opp til king size, da de er 320 cm lange. Skal du derimot ha family eller mammock hengekøyen, så finnes det i dag ingen myggnetting fra ticket too the moon til akkurat de.

Myggnett til hengekøye er kanskje den mest effektive metoden for å holde alle inntektene borte da nettet går rundt 360° på en hengekøye. Gå inn og ut av ett myggnett i en hengekøye gjøres veldig lett. En glidelås åpning på fra utsiden og utsiden åpner en lomme du kan krype inn og ut av.

Fordeler med hengekøye

Så hva er egentlig fordelene med hengekøye kontra telt?
Hengekøye er i seg selv vesentlig lettere enn telt, både i vekt og å sette opp. Du kan henge opp en hengekøye nesten hvor som helst så lenge det er trær rundt deg.

Eksempelvis er det ikke alltid like lett å finne en egnet plass du kan sette opp et telt nært ett vann. Ofte er det steinete og litt bratt og du må sette opp teltet ditt lengre unna vannet eller den utsikten du hadde sett for deg. Med hengekøye gjør det ingenting om det er litt helling eller er litt steinete på bakken. Eneste du trenger for å sette opp en hengekøye er to trær som er sterke nok til å holde vekten din oppe og det er det.
Så om du vil sove på et spektakulært sted med god utsikt er det hengekøye du vil ha med deg.

Det kan også være lurt å teste med noen småturer før du drar ut på lengre turer. De fleste har som regel et lite skogholt i nærheten de kan henge opp en hengekøye. Som med alt annet friluftsutstyr så anbefaler vi at du prøver ut litt før du drar ut på lengre turer. En hengekøye skal være en lavterskel måte å overnatte på ute i naturen. Har du en hengekøye, tarp og myggnetting så har du ett komplett sett du kan ta med deg hvor enn du drar. For de meste ekstreme forholdene vil en hengekøye komme litt kort i forhold til et telt. Men for det fleste holder en hengekøye i massevis.
Kom deg ut å kos deg.

Kontakt oss gjerne eller stikk innom vår fysiske butikk.
Email: butikk@lillehammersport.no
Tlf: 61270430
Storgata 86, 2615 Lillehammer