Publisert

Gjendealpene Grand Prix (19.07.2017)

Den største premien vinner den som gir alt!

I innspurtåret på min 376 toppers liste, mangler jeg før denne turen 60 topper. Og hele 35 av dem i Gjendealpene. Så med en knapp uke til disposisjon fra annen ferie, ble denne lagt til området rundt Svartdalen – med mål om bestige alt jeg manglet her, unntatt i Slettmarkmassivet, 28 topper.

Tirsdag
Med heldig presisjon rekker jeg siste avgang med MB Bitihorn med 5 minutters margin. Fint vær, men noe vind møter meg og Tommy på Torfinnsbu. For en flott plass! Har ikke vært her før, og kommer garantert tilbake. Setter opp teltene, og har god tid for avslappning før den støre dagen etter.

Torfinnsbu

Torfinnsbu

Onsdag

2000turer_20170727_597915e58d9a9.jpg

Torfinnstraversen skulle endelig til pers. En tur jeg og Tommy har gledet oss lenge til. Vi tar den rapellveien, da klatreferdighetene ikke har nødvendig selvtillit. Har kikket på bilder og kart for å treffe riktig renne opp til Øystre, og det går fint. Litt snø igjen enkelte plasser. Noe løst her og der selvfølgelig, men greiere enn forventet. Klyving opp siste stykket er uproblematisk.

Været er absolutt helt rått. Et flott syn utover Bygdin og innover Svartdalen med majesteten Store Knutsholstinden som blikkfanget. Knipser litt fotos før spenningen stiger litt i magene våres, nå starter det.

Rappellfestene finner vi lett, og som forventet er samtlige lagt opp med stålkarabiner og stålring. Noen av slyngene som holder disse noe tørre, mens resten er ganske ferske. Vurderer det slik at vi ikke trenger å legge ny slynge inn, og rappellerer på eksisterende. Beskrivelsen med tekst og bilder fra TJyssum er til stor hjelp så vi finner veien lett mellom Øystre og Vestre. Opplever oppstigningen til Vestre som den mest krevende. Bommer nok litt på hylla som er beskrevet, men føler uansett det virker bedre å omgå denne 10 meter lengre ned før veien opp i renna går lett.

Et flott fjell, flotte topper og akkurat passe spenning gjør sammen med et fabelaktig vær turen til uforglemmelig. Etter Vestre, stikker jeg bortom Kvitskardstinden og -oksle, mens Tommy starter på nedstigningen mot Bygdin. Tommy tar jeg god tid med gode pauser ned, så jeg tar han igjen akkurat før Torfinnsbu. Vi er tilbake kl. halv fem, etter 10,5 timer på tur, og kan nyte 4 timer i vindstille og solvarmt vær utover kvelden.

Torsdag
Jeg står opp kl halv åtte for å rekke å møte Roger i Svartdalen kl 3. Vi skal over Knutseggen med alle nålene, pluss at jeg skal innom Midtre og Nørdre Knutsholstinden og Burchardtstinden. Innen det tidspunktet skal jeg rekke oppom Vesle og Søre Knutsholstinden. Tommy drar hjemover med godt og vel gjennomført sak for hans del. Det er enda varmere i dag. Og like lite skyer. Svartdalen er utrolig fin. Massive fjell på begge sider, breer i vestsidene og en frodig dal. Prøver å knipse fotos som får fram det akkurat slik jeg ser det, men kommer til kort. Minnene sitter godt i hodet i alle fall.

Prøver å ha god fart opp i den løse siden mot Søre Knutsholstinden. Er veldig løst, men finner veien forholdsvis greit. Morsom klyving siste stykke opp den litt anonyme topp på svært grovt fjell. Kikker opp mot Vesle, som her i fra ser “stor” ut. Må veldig langt ned i den løse fjellsiden igjen før jeg kan runde opp mot Vesle, tar lang tid dette og jeg er bekymra for å ikke rekke Roger kl 3, og dermed få dårlig til opp til Knutseggen senere i dag. Går lett ned igjen, med hjelp av noen snøflanker. Rekker Roger med kun minutter over tidspunkt. Har brukt litt krefter kjenner jeg, og vi er litt trege med å sette i gang.

Svartdalen

Svartdalen

Istedenfor å ta det skrådraget oppover siden mot Knutseggen, får vi det for oss å gå ryggen for å bestige nålene på rekke og rad. Roter det til for oss med dårlige veivalg. Bruker mye tid og når vi endelig kommer fra til starten på selve eggen med de nørste nålene blir det enda mer rot. Overraskende luftige og litt trælete opptak sinker oss, og vi prøver oss ut på breen for å omgå disse over til andre siden. Der er det en kjempebregleppe med tidenes svakeste snøbro! Den strekker seg fra innsteget på breen til utsteget sørøst for Nørdre Nål. Ille er det å se forholdsvis ferske fotspor denne veien. For oss, selv med tau, er dette helt uaktuelt å begi seg utpå, så vi prøver over eggen igjen, med tau på løpende. Går greit, og synes Nørdre Nål er luftigere og vanskeligere enn vi har ventet. Nestnørdre er grei, og snart står vi ved standplassen jeg hadde bestemt meg for under Søre Nål. Jeg vil prøve normalveien sørvest. Den ser greiest ut for oss.

Søre Nål ser rå ut! Skremmende og spennende. Vi knoter litt til i begynnelsen og synes at taudrag og første standplass gir oss noen utfordringer. Er nøye med å gjøre ting supertrygt. Andre lengde er morsom klatring og lettsikret. Tredje likeså, men mer eksponert enn utfordrende. Roger har venta lenge på denne toppen er mildt sagt godt fornøyd etter å ha toppa ut denne toppen – hvis utstrekning ikke innbyr til danseplass… Det har blitt svært seint, sola har gått ned og det blåser på toppen. Vi har lite klær og det blir kaldt! Tar oss likevel god tid for å gjøre rappellene trygge, lyset er forsatt veldig bra. Etter disse går vi bort det korte stykket til Midtre Nål, kul klyving her. Og vi får et fantastisk lys fra himmelen i et svært så spesielt landskap oppe i “nålområdet”. Slikt som dette kan jeg ikke sammenligne med noe annet sted i Jotunheimen. Det er vilt, uryddig med store blokker, breer og fonner, og høye pinnakler på kvasse rygger. Helt spesielt. Fantstisk tilfredstillende å oppleve dette. En for oss, vanskelig bestigning krydret med det beste vi vet dette land kan gi oss av omgivelser og himmellys. Det er seint, men vi nyter øyeblikket.

Roger beundrer Søre Nål

Roger beundrer Søre Nål

Det er snart midnatt, jeg innser jeg ikke rekker mine siste 3 topper i dag. Vi skal på lang tur i morgen også, så for en gangs skyld snur jeg før målet er nådd. Vi er nede ved teltet kl halv to på natten. Dvs. vi må slå opp teltet først, så lage mat. Så kan vi sovne klokken halv tre… Etter, for min del, 17 timer på tur.

Midtre Nål

Midtre Nål

Fredag
5 timer søvn. Alt vi trenger det, så lenge vi får spist nok. Planen i dag er å gå hele Svartdalssiden sørover til og med Kvitsdardstindene(som jeg var på 2 dager før, men som Roger mangler. Jeg forsikrer Roger jeg blir med opp dit igjen hvis vi rekker eller orker det). Bakken opp mot Nørdre er lang i dag, vi passer på å holde farten lav, men jevn. Flott utsikt oppe her, og videre mot Store likeså. Strever litt med å finne omgåelsen for videre vei, men den gir seg selv etterhvert. Overraskes over et litt langt nedtak når vi er inne på ryggen mot Midtre igjen, ellers greit bortetter hele ryggen til opp til Langedalstinden – som også blir en seig oppstigning. Vi er tunge i beina i dag. Det har vært lettskyet vær med innslag av sol nord for Langedalstinden, men nå er resten av toppene inne i tåke og lavt skydekke. Vi får derimot et morsomt møte med Mesmogtinden. Svært artig klyving opp vestryggen. De to bratte klyvepunktene gir nesten bare godfølelse, bare usikkerheten om vi kommer oss ned like greit bremser maksfølelsen. En mektig og fin topp, selv i lavt skydekke, tar oss tid til litt ekstra tid oppe her i håp om noen gløtt av utsikt, som vi får.

Har på turen opp til Mesmog siktet oss ut veien videre. Vi kan gå på snø ned hele siden fra lavpunktet mot Langedalstinden. Enkelt bort på berget til Midtre og Søre Langedalstinden, og videre tilbake mot skardet til Kvitskardtinden. Vi er slitne begge nå og det begynner å bli seint – igjen. Men vi har stilletiende tinderanglerens enighet om at vi ikke snur nå! Så opp Norgeshistoriens løseste fjellside. Helt forferdelig. Må være løserere nå enn etter isens tilbaketrekning under siste istid! Tar med oss også Oksle, og dermed har både jeg og Roger komplett liste på vestsiden av Svartdalen. Nå er klokka 21, og vi får, etter nok en strabasiøs vei over NM i løs ur, en MEGET lett nedgang på snøen fra 2000 moh HELT ned til Svartdalen. Turen tilbake til teltet blir i solnedgang, for nå har det klarnet opp igjen. 12 timer på tur igjen. Ligger an til å blir hviledag i morgen.

Solnedgang ved Svartdalspiggene

Solnedgang ved Svartdalspiggene

Lørdag
Vekking halv ni, blir fort slumring til halv ti. Er i tvil hva vi skal gjøre. Jeg har lyst på en hviledag i strålende vær. Litt her opp i Svartdalen og så ned etterhvert ved Gjendebu. Roger har mest lyst å prøve Skarvflytinder i dag, og første båt ut igjen i morgen. Jeg tenker som vanlig, kjøre på! Vi pakker leir og går ned til Gjende. Setter opp telt, spiser og henter den avtalte leide robåten på Gjendebu. Båten kan ros med 2 sett årer, og den glir godt og stabilt i vannet. Vi er godt på vei over Gjende mot osen fra Knutsholet, for å bestige så mange som mulig at Skarvflytindene. Veien over vannet er lengre enn vi tror, bruker vel over 3 kvarter her. Men hærlig da! I bar overkropp, under knallblå himmel, ro over Gjende. Sail and Alpine!

2000turer_20170727_59791c1aced58.jpg

Annerledes terreng innover Knutsholet. Glad vi slapp krattskogen langs sørsiden av Gjende. Går opp til brekanten for å krysse elva. Går opp fjellsiden noenlunde rett på, noenlunde greit. Oppe på ryggen en positiv overraskelse over Nørdre toppen luftigere og mer klyvete enn forventet. Fin topp. Mer anonymt videre sørver, men fabelaktige omgivelser. På alle kanter. Er snart oppe på Midtre og tar en matpause her. Vi har startet turen seint i dag og det spøker for turen videre til Søre. Omgåelsen er vi redd tar lang tid, heller ikke sikker på hvor den er. Så kommer et turfølge på 4 ranglere som har gått traversen fra Austre Leirungstinden. Den ene av de når nå topp nr 183 av 186 på 2000/50 lista! De kan fortelle at omgåelsen tar tid, men har gode rettledninger hvor vi går av ryggen ned igjen.

Vi finner nedgangen lett og den går veldig greit. Så står vi et veiskille. Det blir seint hvis vi går for Søre. Roger har mest lyst å la Søre være igjen til vinteren igjen. Jeg finner det helt uholdbart å gå forbi når vi er så nærme. Blir til at Roger klarer å snu om i hodet, og vi finner ny giv for å “rydde” denne ryggen også. Vi tar oss opp i skaret helt oppunder Midre, og befinner oss plutselig på en svært så utfordrende egg. Totalt uforberedt på dette. Kvass som et kirketak, og med flere eksponerte klyvenedtak og – opptak. Over denne lille toppen utenfor liste, så den litt lettere, men med god klyving, Midtre Sør. Etter dette blir ryggen/eggen opp til Søre lett og bare morsom. Vi får påfyll av endorphinske krefter og koser oss nok en gang på en siste topp av et massiv, i kveldssol – og vissheten om at dusjen og trerettersen på Gjendebu røyk.

Kvass egg mot Midtre Skarvflytinden

Kvass egg mot Midtre Skarvflytinden

Ror tilbake etter solnedgang. Det også en spesiell opplevelse. I halvmørke, på blikkstille vann, som bare 2 over snittet interesserte karer i Norske fjelltopper over 2000 meter, lager krumminger på. Fremme kl 24, på tur siden kl 1030 denne dagen også. 13,5 timer. Galskap.

Søndag
Roger skal ta første båt til Gjendesheim. Jeg hadde vel allerede bestemt meg kvelden før at jeg måtte fullføre målet om alle toppene i området. Det betyr en seig stigning tilbake til Knutseggen på 1200 høydemeter, pluss bestigningene. Vi kan unne oss en skikkelig frokost på Gjendebu. Godt etter all muslien de siste dagene.

Jeg er klar til tur kl 9, og veit jeg bør være tilbake kl 15 for å rekke nedrigging av camp og helst en liten halvtime avslapping før båten kommer. Nå er føttene svært vonde. Hælene er såre, låra tomme, og leggene stive. Men jeg må gå fort. Oppe til kryssingen av elva etter en time, har tatt hardt på og jeg klarer ikke samme tempoet opp skrådraget til sør for Søre Nål. Er oppe på Midtre Knutsholstinden etter ca 3 timer, og går over Nørdre og ned til omgåelsen til Burchardts tind og opp på denne på 4 timer. Er tydelig sliten nå, og sliter med beina. Har 1 time på meg til å gå ned og runde Knutseggen mot nord tilbake til elva igjen. Og 1 time der i fra og ned til Gjende. Er vondt, men må bare gå på. Tidsplanen går akkurat. Er nede 1 time og 20 minutter før siste båt ut. Kjøper med meg en Cola og en chipspose i resepsjonen. Setter beina i vatnet og tømmer chips og cola i en euforisk smaksopplevelse jeg ikke har kjent på 5 dager. 6 timer på tur denne dagen.

59 turtimer på under 5 døgn. Det kostet, men prisen er gjev. Jeg klarte målet om alle toppene i området. 32 topper igjen på lista, et godt innhogg. Føler som om jeg vant den største prisen. Med topp turkompani, topp vær i topp omgivelser. Gjendealpene Grand Prix!

2000turer_20170727_59791d313491c.jpg

Gjendealpene Grand Prix (19.07.2017)  6

Endpoint Gjendebu (986m)
Characteristic Hillwalk
Duration 105h 12min
Distance 94.1km
Vertical meters 8,399m
GPS
Ascents Øystre Torfinnstinden (2,120m) 19.07.2017 08:43
Midtre Torfinnstinden (2,112m) 19.07.2017 10:43
Vestre Torfinnstinden (2,090m) 19.07.2017 12:51
Torfinnsegge (1,996m) 19.07.2017 13:51
Kvitskardtinden (2,193m) 19.07.2017 14:32
Kvitskardoksle (2,065m) 19.07.2017 14:49
Søre Knutsholstinden (2,145m) 20.07.2017 12:19
Vesle Knutsholstinden (2,205m) 20.07.2017 13:11
Nørdre Nål på Knutseggen (2,031m) 20.07.2017 19:13
Nestnørdre Nål på Knutseggen (2,030m) 20.07.2017 19:27
Søre Nål på Knutseggen (2,072m) 20.07.2017 22:38
Midtre Nål på Knutseggen (2,045m) 20.07.2017 23:37
Nørdre Svartdalspiggen (2,137m) 21.07.2017 11:10
Store Svartdalspiggen (2,174m) 21.07.2017 12:09
Midtre Svartdalspiggen (2,065m) 21.07.2017 13:20
Søre Svartdalspiggen (2,065m) 21.07.2017 13:59
Langedalstinden (2,206m) 21.07.2017 14:49
Mesmogtinden (2,264m) 21.07.2017 15:52
Midtre Langedalstinden (2,045m) 21.07.2017 17:30
Søre Langedalstinden (2,030m) 21.07.2017 17:37
Nørdre Skarvflytinden (2,073m) 22.07.2017 16:58
Skarvflytinden N2 (2,072m) 22.07.2017 17:08
Skarvflytinden N1 (2,077m) 22.07.2017 17:16
Midtre Skarvflytinden (2,154m) 22.07.2017 17:32
Midtre Skarvflytinden Søre (2,130m) 22.07.2017 19:35
Søre Skarvflytinden (2,210m) 22.07.2017 20:15
Midtre Knutsholstinden (2,170m) 23.07.2017 12:05
Nørdre Knutsholstinden (2,185m) 23.07.2017 12:21
Burchardts Tind (2,129m) 23.07.2017 12:59
Visits of other PBEs Renna til Torfinnstindane 19.07.2017 08:03
Mellom M og Ø Torfinnstinden 19.07.2017 08:57
Torfinnstindane bivuakkplass (2,109m) 19.07.2017 10:43
Mellom V og M Torfinnstinden 19.07.2017 10:46
Vestre Torfinnstinden klyvepunkt (2,076m) 19.07.2017 11:11
Torfinnstindane klyving vest (2,075m) 19.07.2017 12:54
Torfinnsbu (1,060m) 19.07.2017 16:35
Langedalstinden Østrygg (2,140m) 21.07.2017 15:02
Mesmogtinden klyving SV (2,180m) 21.07.2017 15:28
Helårsbro Storåe (988m) 22.07.2017 11:42
Gjendebu (990m) 22.07.2017 11:46
Midtre Skarvflytinden – hammer sør for (2,163m) 22.07.2017 17:32